Manualer värmepumpar

Aqua Silence

App uppdaterad med funktion för att se värmepumpens driftparametrar
Manual fr. 2022-01-01

Aqua Smart

App uppdaterad med funktion för att se värmepumpens driftparametrar
Manual fr. 2022-01-01

Mr. Smart

Manual 2021-01-01 - 2022-01-01

Aqua Silence 2021

Manual 2021-01-01 - 2022-01-01

Vanliga frågor och svar

Nedan hittar ni de mest förekommande frågor vi får från våra kunder. 

En poolvärmepump bör installeras nära poolens filtreanläggning. poolvärmepumpen är konstruerad för att användas utomhus och det bör finnas tillräckligt med installationsutrymme, utan hinder runt omkring. Om poolvärmepumpen är blockerad eller har dåligt med utrymme kommer den inte att fungera optimalt.

Långa rördragningar leder till minskat flöde och lägre effekt. Därför är bästa placeringen för din poolvärmepump i närheten av din filteranläggning. Rörlängden mellan värmepumpen och pool bör inte vara längre än 10m. Vid längre avstånd bör rören isoleras.

Nej, det är inte att rekommendera. Poolvärmepumpen behöver ha bra med utrymme och god luftcirkulation.

Mjuka rör kommer att orsaka extra tryck på pumpens vattenanslutningar och kan orsaka skada. Vi rekommenderar att du använder fasta uppklamrade rör.

Som med alla pooluppvärmningssystem, rekommenderas att du använder ett poolskydd när poolen inte används under säsong. Detta kommer att hålla avdunstning (den största värmeförlusten) till ett minimum och även minska de totala pooluppvärmningskostnaderna. Ett poolskydd kan minska den totala värmeförlusten med 50 % till 95 %.

Det krävs minimalt underhåll av en poolvärmepump. Se till att poolvärmepumpen hålls fri från löv, gräs eller annat som då och då samlats/växer runtomkring. Poolvattnet ska vara balanserat för att materialet inuti poolvärmepumpen ska ha de bästa förutsättningarna. Förångargallret är belagda för att förhindra korrosion. Men om du bor nära havet kan du behöva spola rent den yttre förångarspolen för att förhindra uppbyggnad av salt och rost.

Transportera alltid värmepumpen stående.

Lyft aldrig värmepumpen i vattenanslutningarna.

 

Värmepumpen ska placeras på ett stabilt och jämnt underlag ovan marknivån. Ett betongfundament eller stativ som klarar enhetens vikt med vatten i är exempel på en bra grund för värmepumpen. Värmepumpen ska fixeras med bultar i storleken M10.

Unionskoppling med 50 mm limanslutning.

Värmepumpen är utrustad med en flödesvakt som känner av om tillräckligt vattenflöde strömmar genom titanvärmeväxlaren. Om poolens cirkulationspump stängs av eller om vattenflödet blivit otillräckligt på grund av till exempel igensatta filter eller luft i systemet så stänger värmepumpen av och displayen visar ”E3”.

NF 414 är en fransk standard som mäter verkningsgraden för en poolvärmepump vid förhållanden som passar den skandinaviska marknaden väl, nämligen med en dygnsmedeltemperatur: Dygnsmedeltemperatur på 15°, vattentemperatur på 26° och relativ luftfuktighet på 70%.

Med hjälp av by-passventil (rekommenderat tillval) kan vattenflödet som passerar igenom värmepumpen optimeras till rekommendationerna du hittar i den tekniska beskrivningen på sidan 9 i din manual.

  1. Se till att poolens filtersystem är rengjort för maximalt flöde. Om din cirkulationspump har olika hastigheter så ska den nu vara ställd i den hastighet som din pool normal körs i.
  2. Se till att by-passens alla tre ventiler är fullt öppna.
  3. Låt värmepumpen vara i drift minst 10 min.
  4. Kontrollera in- och utloppstemperaturerna genom att hålla in i 5 sekunder. Då går värmepumpen in i ”status mode” och displayen visar statusvärde C0 vilket är värmepumpens inkommande vattentemperatur. Använd pilknapp för att skifta till statusvärde C1 då visas värmepumpens utgående vattentemperatur.
  5. Justera därefter by-pass ventilen så du får en skillnad mellan det inkommande vattnets temperatur och det utgående vattnets temperatur på 1-3 grader. Justera detta på by-passens mittenventil.
  6. Får du felmeddelandet E3 så är vattenflödet för lågt igenom värmepumpen. Om din värmepump visar E6 så är vattenflödet för högt igenom värmepumpen. I båda fallen justerar du by-passventilen.

E3 betyder att värmepumpen har för lågt eller inget vattenflöde.

Åtgärd

  1. Kontrollera att cirkulationspumpen är i drift.
  2. Se till att poolens filtersystem är rengjort och har normalt vattenflöde.
  3. Kontrollera by-passinställningen.
  4. Kontrollera att riktningen av vattenflödet igenom värmepumpen är enligt specifikationen.
  1. Kontrollera att vattenflödet igenom värmepumpen håller rekommenderat flöde.
  1. Stäng av poolvärmepumpen och bryt strömmen till den på säkerhetsbrytaren. Låt strömmen vara frånslagen tills värmepumpen ska startas på våren.

  2. Stäng av vattencirkulationen igenom värmepumpen.

  3. Lossa värmepumpens unionskopplingar och låt dom vara av tills värmepumpen startas igen på våren.

  4. Se till att värmepumpens värmeväxlare töms helt på vatten.

  5. Täck därefter din värmepump med den medföljande vinterhuven

Lås upp värmepumpens display genom att hålla inne “låsknappen”  i 3 sekunder. (Symbolerna i displayen lyser nu starkare)

Ja, Wi-Fi är inbyggt.

Ladda ner och installera appen från Google Play
eller App Store.

A. Tryck på i 3 sekunder för att låsa upp touchkontrollen. 

B. Håll därefter in i 3-5 sekunder. När du släpper så ska  blinka väldigt fort och värmepumpen är redo att ansluta till appen.
(Om appen inte hittar värmepumpen och istället blinkar långsamt så har du hållit in knappen för länge. Vänta tills den slutar blinka och börja sen om vid B).

Lägg till din värmepump i appen

Klicka på ‘Lägg till enhet’ eller “plus” knappen i högra hörnet. Välj värmepump. Kontrollera att Wi-Fi är igång på telefonen. Mata in lösenordet till Wi-Fi och klicka “nästa”

Under anslutningsprocessen blinkar snabbt men när värmepumpen framgångsrikt anslutit till Wi-Fi så lyser istället med ett fast sken.

Appen visar nu också en notifikation om att värmepumpen anslutits till appen.

Vid behov startar poolvärmepumpen automatiskt en avfrostningscykel. De vanligaste förhållandena som leder till att värmepumpen frostar igen är under drift vid temperaturer mellan 2-7°C med hög luftfuktighet. Om poolvärmepumpen är fast i oavbrutna avfrostningscycler så kontakta support för hjälp.

Nej, systemet kan inte stödja R410A-gas.

Ja, det finns en inbyggd timerfunktion som ställs in med appen ”InverGo”.

Testa vattenkvalitén med testutrustning. Om det är ett läckage så ska vattenvärdet vara samma som i poolen annars är det kondensvatten.

För att byta mellan Celsius och Fahrenheit så håller du in ”pil upp” och ”pil ned” samtidigt i 5 sekunder.

Vid drift kommer det att bildas kondens på lamellerna i poolvärmepumpen och vid avfrostning kan det komma mycket vatten från poolvärmepumpen. Upp till 10 liter i timmen är helt normalt. Det är viktigt att vattnet sedan dräneras på ett lämpligt sätt och har möjlighet att rinna undan.

Vid behov använd den medföljande kondensvattenslangen för att leda bort kondensvattnet.

Driftläge med förhöjd kapacitet i intervallet 20% till 100% med smart optimering. Denna inställning ska du använda om du vill värma poolen snabbt på våren eller om det är kallt.

Normalläge med 20% till 80% uppvärmningskapacitet. Ljudnivån i drift är 3dB(A) lägre än i boostläget.

Felsökning, service och åtgärder

Här kan ni läsa mer om felsökning och felkoder. Vi har även listat olika orsaker och åtgärder.

Garantivillkor värmepumpar

Aquaflos poolvärmepumpar i SLC-serien omfattas av 3 års fullservicegaranti och 7 års materialgaranti för kompressorn. SRT-serien omfattas av tre års fullservicegaranti och 7 års materialgaranti för kompressorn.

Fullservicegarantin gäller material- eller funktionsfel som uppkommer under garantitiden. Aquaflo ersätter reklamerad reservdel utan kostnad. Aquaflo ersätter ej kostnader gällande utfört arbete i samband med ett materialgarantiärende.

Aquaflo ersätter dock de kostnader som Aquaflo själv på förhand specificerat, i samband med ett fullservicegarantiärende. Eventuell reklamationsanmälan ska alltid göras på aquaflo.se

cropped-aquaflo-iko.png